location_on phone_in_talk

Când şi de câte ori trebuie să-l trecem?

Viitoarei mame i se propun 3-4 examene ultrasonore în perioada sarcinii. Toate femeile îşi pun întrebarea dacă această procedură nu este dăunătoare şi dacă ea influenţează negativ asupra dezvoltării copilului şi sănătăţii gravidei? 

Este important de menţionat că diagnosticul ultrasonor are o istorie de peste 50 de ani şi nu există nici o investigație care să dovedească influenţa dăunătoare a undelor ultrasonore asupra fătului sau femeii gravide. Dar cu toate acestea nu se recomandă un examen ultrasonor fără a avea motive serioase, mai ales în fazele primare ale sarcinii, când se formează organele fătului (până în săptămâna a 10-a). USG trebuie făcut cu un scop anumit şi la indicaţia medicului. 

Diagnosticul ultrasonor este recunoscut drept cea mai nepericuloasă şi mai eficientă metodă de investigare a sănătăţii fătului în perioada sarcinii.

Când trebuie făcut primul USG?

În toată lumea primul screening USG este recomandat la 11-13 săptămâni de sarcină. 

Până la acest termen USG se face doar în cazuri deosebite: 

  • când dimensiunile uterului nu corespund termenului de graviditate prevăzut; 
  • au loc secreţii sanguinolente în perioada sarcinii;
  • în cazul fertilizării asistate pentru a stabili cum se dezvoltă embrionul.

Când trebuie făcut un USG în timpul sarcinii

Pe întreaga perioadă a sarcinii în toată lumea se fac trei investigaţii screening:

  • la 12 săptămâni, 
  • la 22 săptămâni, 
  • în săptămâna a 32-a.

În fiecare perioadă investigaţiile urmăresc un anumit scop:

La 12 săptămâni – înlăturarea anomaliilor cromozome, precizarea termenului de graviditate după făt, eliminarea deficienţelor mari în dezvoltare;

La 20-21 săptămâni – cercetarea structurii anatomice a tuturor organelor şi sistemelor fătului. Sunt depistate deficienţele în dezvoltarea a 5 dintre cele mai importante sisteme ale organismului – sistemul nervos central şi aparatul cardiovascular. 

În această fază se vizualizează bine structurile anatomice. 

În săptămâna a 32-a examenul USG stabileşte în primul rând prezentaţia fătului, întârzierea în dezvoltare şi alte deficienţe. La etape mai târzii ale sarcinii se va acorda o atenţie mai mare ecografiei Doppler, care permite detectarea şi evaluarea circulaţiei sangvine a fătului şi mamei.

Examenul USG nu e dăunător în perioada sarcinii?

La întrebarea dacă examenul USG este inofensiv nu se poate da un răspuns categoric. Se înţelege că nu s-au făcut experienţe pe fiinţe umane, de aceea există diferite păreri în această privinţă. Savanţii nu ştiu cu certitudine ce anume se petrece în organismul copilului sub influenţa undelor ultrasonore, cum influenţează ele asupra celulelor în creştere. Unele investigaţii arată că la nivel celular au loc modificări microscopice. Experienţele pe animale demonstrează că radiaţia ultrasonoră frânează creşterea embrionului şi întârzie reproducerea lui. 

Se mai susţine că ultrasunetul influenţează asupra genomului şi poate provoca mutaţii. Un răspuns mai cert la întrebarea ce influenţă are ultrasunetul asupra organismului îl pot da doar investigaţii de amploare. Desigur, dacă influenţa dăunătoare n-a fost dovedită încă nu înseamnă că ea este benefică. Dar să nu uităm că investigaţiile USG pentru femeile gravide sunt de scurtă durată. 

Vă stăm la dispoziţie:

Medicii de gardă cărora vă puteţi adresa